Valea Arieșului – Atracții Turistice Remarcabile

Top 10 atracțiile turistice de pe Valea Arieșului:​

Cu sprijinul Promenor, misiunea devine simplă, pentru că dispunem de cele mai noi tehnici și strategii de marketing pentru a te ajuta să crești vizibilitatea brandului tău turistic.

Promenor este platforma web de servicii cu o abordare 360 grade a celor mai bune soluții digitale pentru turism.

Ne propunem să punem bazele digitale pentru afacerile naționale de turism din România.

Misiunea noastră este să revoluționăm industria ospitalității și turismului din România.

Ne străduim să vă ajutăm să obțineți cea mai bună performanță digitală, prin servicii și produse integrate care oferă rentabilitate investiției, valorifică și extinde afacerea dvs.

Avem o pasiune pentru ospitalitate și călătorii și ne concentrăm neîntrerupt pe furnizarea de servicii excepționale hotelierilor și oaspeților lor în fiecare zi.

Valea Arieșului Mare, izvorăște de la poalele Munților Bihor, din satul Vârtop, din comuna Arieșeni. La fel, Arieșul Mic izvorăște tot de la poalele munților Bihor, din comuna Avram Iancu. Din comuna Mihoești, acestea două se unesc și formează un singur râu.

Aceasta are o lungime de aproximativ 164 km și se varsă în râul Mureș în aval de Luduș. Valea Arieșului trece prin județele Alba și Cluj. Orașele Turda, Câmpia Turzii și Baia de Arieș se află pe râul Arieș.

Numele râului este evocat de anumite așezări din zonă, precum Baia de Arieș, Arieșeni, Ghiriș-Arieș (numele vechi al Câmpiei Turzii), Gura Arieșului, Luncani și alte diviziuni administrative.

Denumirea de Arieș provine din latină (aureus) și din maghiară (aranyos) și înseamnă aurit, făcând o trimitere la aurul care se regăsește în râu.

Regiunea minieră Roșia Montană, Baia de Arieș, Bucium este cuprinsă de bazinul râului, aceasta fiind bogată în aur argint și alte minereuri.

Valea Arieșului este situată în Țara Moților, în Munții Apuseni, un loc minunat, unde natura poate fi observată printr-o multitudine de culori. Peisajul din această zonă rustică și pitorească este de basm, fiind plin cu încărcătură energetică.

În trecut transportul sării cu plute de la Salina Turda la porturile de îmbarcare de la Mirăslău, Decea și Alba Iulia a fost împiedicat de pragurile de pe cursul Arieșului, formate de cele 7 niveluri de tufuri neogene de pe malul stâng al râului Arieș, între Turda și Câmpia Turzii, care aveau grosimi între 1 și 8 m.

Peștera Poarta Zmeilor

Peștera se află într-un peisaj sălbatic, încărcat de legende cu uriași și zâne, fiind cea mai veche peșteră din munții Trascău. Aceasta are o lungime de 125 m, cu un portal (pod de piatră) la 15 m de gura peșterii. Se găsesc aici numeroase stalactite și gururi. Calea de acces este amețitoare. Pe traseu se întâlnește și cascada Șipote sus, drumul fiind marcat. 

În această zonă se află și pensiunea Poarta Zmeilor, un loc de basm, care reînvie poveștile de mult apuse. Locația este înconjurată de încărcătură energetică, iar modul în care sunt amenajate camerele vă va crea un șir de amintiri de neuitat. Pentru mai multe detalii despre pensiunea Poarta Zmeilor accesați următorul link: https://www.poartazmeilor.ro/

Peștera Huda lui Papară

Aceasta are 5200 m, fiind cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă de străbătut peșteră, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite și cu cel mai mare depozit de chiropterit din România. Peștera este înconjurată de abrupturile masivului Bedeleu. Cu siguranţă acest peisaj de poveste a generat legendele cu zmei și balauri. În apropiere este și schitul “Sub Piatră”, vechi de peste 300 de ani.

Peștera Scărișoara

Peștera Scărișoara este cea mai mare peștera cu gheață din România. Aceasta se situează la altitudinea de 1165 m și are o vechime de peste 3.000 de ani. Lungimea peșterii este de 720 m, iar adâncimea de 105 m. Blocul de gheață are un volum de 75 000 ml și o grosime de peste 15 m. Binecunoscută tuturor iubitorilor de munte și de obiective turistice, situată în comuna Gârda, peștera este renumită pentru ghețarul care nu se topește pe tot parcursul anului. Gheţarul Scărişoara este unic în România şi trebuie văzut neapărat de către turiștii care ajung în Valea Arieşului.

Barajul Mihoiești

Barajul Mihoiești se află la poalele Munților Bihorului, în satul Mihoiești, la 5 km în amonte de orașul Câmpeni. Acesta are o înălțime de 29 m și reține un volum de 6,25 milioane mc de apă. Barajul este circulabil, acesta fiind utilizat ca drum de acces către localitatea Vidra. După ridicarea barajului, s-a format lacul de acumulare, care folosește la reglarea debitelor râului Arieș și atenuarea undelor de viitură. În anul 1987, a fost pusă în funcțiune amenajarea barajului.

Cascada Pișoaia

Cascada Pișoaia este o cascadă splendidă, situată peste drum de Dealul cu Melci, în comuna Vidra, satul Nemești. Zona în care aceasta se află este protejată prin lege datorită peisajelor deosebite: praguri stâncoase înconjurate de păduri de foioase și conifere. Turiștii pot observa formațiuni calcaroase create de apele din zonă, precum și bolovani sculptați de vânt și de vreme, ce dau locului un farmec natural.

Pârtia Vârtop de la Arieșeni

Domeniul schiabil de la Vârtop se află în stațiunea Arieșeni, în Munții Bihorului, subdiviziune a Munților Apuseni. Zona turistică Vârtop se regăsește la limita Parcului Natural Apuseni. Domeniul schiabil este compus din trei pârtii: Pârtia Piatra Grăitoare, Pârtia Vârtop 1 și Pârtia Vârtop 2. Pârtia Piatra Grăitoare este ultima pârtie amenajată în această zonă. Inaugurarea acesteia s-a făcut în anul 2010, iar lungimea pârtiei este de 1095m. Pârtia este dotată cu un telescaun, care are o capacitate de transport de 1400 oameni/oră, iar urcarea durează aproximativ 4 minute.

Salina Turda

Salina Turda se află la aproximativ 35 de km de Cluj, fiind situată în localitatea Turda. Între 2008 și 2010 a avut loc un proiect de renovare, care s-a realizat cu succes, Salina Turda meritându-și din plin poziția în top 10 locuri de văzut în Transilvania. Aceasta a fost amenajată cu scopul de a fi vizitată de către turiști. Exploatarea sării s-a făcut de către mineri plătiți. Nu s-au folosit ocnași. Sunt impresionante spațiile mari create în subteran cu mijloacele rudimentare specifice epocii în care s-a exploatat sarea.

Cascada Vârciorog

Cascada Vârciorog este o atracție turistică fascinantă din zona Arieșului. Atunci când apele au un nivel ridicat, aceasta poate fi observată în toată splendoarea ei. Cascada are o înălțime de 15 m și face parte dintr-o rezervație naturală protejată de lege. Aceasta se desfășoară pe tot parcursul superior al râului Vârciorog, iar căderea de apă naturală este printre cele mai captivante peisaje din zonă.

„Craiul Munților și a Moților” Avram Iancu

Monumentul „Craiul Munților și a Moților” Avram Iancu oferă o priveliște minunată și impresionantă spre Muntele Mare, Munții Bihorului și Muntele Trascăului.

Casa lui Avram Iancu se află în satul Incești, chiar la intrarea în comună, aceasta purtând același nume. Aceasta a fost ridicată în anul 1801 și este construită într-un stil caracteristic moțesc. În casă se regăsesc diferite obiecte care i-au aparținut lui Avram Iancu, conducătorul revoluției din anul 1948. Aici se află tunul, fluiele, săbiile, dar și alte arme care au fost ale eroului Iancu.

Cheile Poșegii

Ansamblul geomorfologic este spectaculos, cu abrupturi stâncoase, creste, turnuri și ogașe prăpăstioase. Se întâlnesc aici unele specii de plante unice în lume. La intrarea în chei este schitul Poșaga, iar la ieșirea din chei, pe valea Beliorii se ajunge la binecunoscuta rezervație Scăriţa Belioara cu alte abrupturi spectaculoase. Valea care curge prin chei este deosebit de frumoasă. Aici se poate practica și pescuitul, în special la păstrăv. În lungul traseului se pot admira și casele, care păstrează în mare parte specificul locului de sute de ani, unele încă mai fiind acoperite cu paie.

Alege să vizitezi frumusețile naturii și obiectivele turistice din Romania alături de Promenor! Te vom ține la curent cu atracțiile turistice din diferite zone ale țării noastre.

Valea Arieșului este atât un factor esențial pentru natură (faună, floră), cât și o zonă plină pe peisaje de vis, fiind foarte des vizitată de către turiști. Atracțiile turistice descrise mai sus sunt doar câteva dintre minunățiile prezente pe Valea Arieșului. Tot ceea ce este necesar pentru a te aventura într-o călătorie pe Valea Arieșului este timpul liber și dorința de a vizita locuri frumoase, create de către însăși, natura.

Valea Arieșului
Valea Arieșului